Пропускане към основното съдържание

Метод на лъвицата за защита от изнасилване

Един ден може би внезапно ще осъзнаеш: “Господи! Малко остава да бъда изнасилена, осакатена, или убита!”

Надявам се никога да не се случи, но фактите показват че 27% от всички жени в Канада могат да очакват да бъдат сексуално нападнати, ако тези престъпления не се увеличат (статистиката е от Metro Action Comitee on Public Violence Against Women and Children, 1991). Те са нарастнали с 69% от 1979 до 1989, и все още се влошават, със 7 до 8 процента годишно (Canadian Centre for Justice Statistics, 1991).

Когато започне изнасилване, там сте само ти и насилника. Когато свърши, все още сте само ти и насилника. Когато свърши, ще бъдеш мъртва или пък жива, но физически и емоционално разбита, вероятно трайно. Може би ще бъдеш също така бременна, или със смъртна присъда от СПИН инфекцията която той току-що ти е предал. Изнасилвачите не използват презервативи.


Полицията няма да дойде докато трае изнасилването, те идват след това. Учудващо рядко се случва изнасилване да бъде прекъснато или предотвратено от някой друг освен от предполагаемата жертва.

Когато осъзнаването настъпи, имаш десет секунди. За тези десет секунди, нападателят трябва да бъде обезвреден, в безсъзнание, да бяга за да се спаси или вероятно си загубила. Добрият бой е кратък и решителен, а не разпра като по филмите. Искаш ли да научиш как да прекратиш кариерата на своя изнасилвач?

Ако вярваш че не можеш да нараниш друг човек, това обучение не е за теб. Ако вярваш че е правилно да спреш престъпник упражняващ насилие, за да спасиш себе си и другите, чети нататък.

Нападателят ти обикновено е по-голям и силен от теб. Също така той обикновено е абсолютно необучен да се бие, което е предимство за теб. Той дори не е научил простите хватки които използват учениците при бой; ако някога е можел да заслужи уважението на съучениците си нямаше да напада жени за да се почувства силен.

Ти имаш ефективни оръжия, които носиш навсякъде със себе си. Ти си напълно способна да спреш твоя нападател – ако знаеш как да използваш оръжията на собственото си тяло. Обаче трябва да се научиш да използваш силните си страни срещу неговите слабости.

Няма да научиш много хитрости тук; само достатъчно да надвиеш почти всички изнасилвачи.
Внимание: грешка е да упражняваш ударите с партньор; ако го правиш, когато се наложи да се защитиш ще направиш каквото си правила при тренировките. Ще удариш нападателя точно както си удряла партньора с който си тренирала – без да го нараниш.

Най-силните мускули в твоето тяло са мускулите на крака ти. Най-силния удар който можеш да нанесеш е удар с пета. За да го направиш, вдигни петата си колкото можеш и удари по целта с голяма сила и скорост. Ударът трябва да се използва срещу най-уязвимата част на мъжа – и това не е което си мислиш.

През целия си живот мъжете се учат да избягват удари в слабините, рефлексите им са добре развити и бързи. Това е лоша цел за удар, но понякога можеш да атакуваш с ръка, която достига до там незабелязано – и после го сграбчва и стисва с всичка сила. Това работи добре.

През целия си живот мъжете са свикнали че хората не се настъпват по краката; така че рефлексите им да пазят стъпалото са слаби. Също така, той трябва да премести тежестта от крака си за да го отдръпне. Крака е ужасно уязвим; твоят смазващ удар с пета по горната извивка на ходилото му ще смачка сухожилия, и ще счупи или сериозно ще контузи няколко малки кости. Мъж с лошо повреден крак не може да те хване, и вероятно дори няма да опита. Малките, твърди токчета са по-опасни, но дори меките гумени токове са унищожителни. СТЕГНАТИТЕ ПОЛИ ПРЕЧАТ НА УДАРА С ПЕТА!

Ударът с пета използва най-силната част на тялото ти за да повреди една от най-слабите части от неговото; и този принцип се използва при весичко което ще научиш тук. Удара с пета може да бъде използван от почти всяка позиция, дори срещу мъж който те държи отзад.

Току-що научи как да нанесеш сериозно увреждане – за което е необходима малко практика. Упражнявай удара с пета с пълна сила върху стара обувка с пълнеж, не с партньор. Не се учи да го правиш леко! Винаги с пълна сила.

Ако си съборена на земята, не се опитвай да ставаш. Сгъни се на две в престорен страх, и после използвай удара с пета срещу капачката на коляното му. Лесно е да се счупи коляното наобратно – и увреждането което нанасяш е сериозно. Щом падне, стани и се отдалечи.

Ако нападателят ти сграбчи гърлото ти с две ръце, съедини двете си ръце в двоен юмрук, на равнището на талията, отхвърли глава назад, и после удари нагоре с две те си ръце. Когато сключените ти ръце ударят неговите, те ще бъдат отхвърлени настрани и навън. Тогава използвай двойният си юмрук надолу за да смажеш носа му. После, челото ти е главата на 10-килограмов чук, така че удари с него по това което е останало от носа му с всичката сила която имаш. Резултатите са унищожителни. Ти може да си натъртена, но той ще е със счупен нос който силно кърви, и очите му няма да работят добре за известно време.

Ако те хванат за китката, освободи се: мъжката ръка е по-силна от твоята, но твоята ръка е по-силна от палеца му. Ако опиташ да я преместиш по права линия, той е по-силен, и няма да успееш. Придвижи юмрука си, много бързо, по 20 сантиметрова окръжност. Ако той е грамаден, хвани първо задържаната си китка с другата ръка за да използваш силата на двете си ръце. Той винаги ще се опитва да се бори срещу това което си правила преди секунда, но твоето въртене сега е в друга посока. Скоро ще се озовеш в положение в което той вече не може да следва движението ти, китката ти огъва палеца му назад и се освобождава. Тренирай това с партньор.

Има няколко начина по които той може да те хване – дясната му ръка държи дясната ти китка, отдолу или отгоре; дясната му ръка да е хванала лявата ти китка, отгоре или долу и т.н. Във всеки случай, последователността е същата: погледни, стегни юмрук, и върти към палеца му – това може да значи въртене нагоре или надолу, по или обратно на часовниковата стрелка. Ако го направиш в погрешната посока не се тревожи: пак работи, само трябва да въртиш малко повече. Наистина упражнявай освобождаването с партньор, но не и това: винаги нанасяй удар с пета когато се освободиш, после се отдалечи тъй като ти можеш да тичаш – а той не.

Ако си хваната отзад през кръста, обхвани пръста му в юмрука си (ако е възможно, по един пръст на двете му ръце в твоите две ръце) и рязко дръпни пръста му назад за да го изкълчиш. За мъж с изкълчен пръст на всяка ръка е трудно да те удари, задържи или хване – така че удари го с пета и се отдалечи.

Ако нападателят ти е малко по-обигран, той може да извие ръката зад гърба ти. Наведи се дълбоко от ханша, изправи ръката която е хванал и блокирай лакътя си, после го дръж изправен и се завърти за да застанеш с лице към него. Удари го с пета, ако още държи китката ти (малко вероятно), освободи я с въртене, удари пак с пета и се отдалечи.

Възможно е (рядко!) да бъдеш хваната в двоен нелсън – той прекарва двете си ръце под мишниците ти, нагоре, и сключва ръце зад тила натискайки главата ти. Просто вдигни ръце и падай долу.Сега седиш или си клекнала в краката му. Като се освободиш, моментално насочи ръце надолу и назад – сега си в основата на нестабилна кула. Сграбчи глезените му, и натисни с рамене назад и нагоре.

Той няма опора която да използва за да премести крак и да се спаси, така че лесно ще го събориш по този начин. Той или ще нарани опашната си кост или ще трясне главата си отзад, при удара със земята – или пък и двете. Стани, ако е подходящо удари го с пета по капачката на коляното за да го откажеш съвсем, и се отдалечи.

Стани и гледай напред, сега вдигни ръка от нивото на кръста близко до тялото, с вертикални пръсти. Отбележи че ти (той) не можеш да я видиш докато не стигне до нивото на брадичката, което е твърде късно за неутрализиране. Той не вижда в тази област. Използвай я за да удариш с основата на дланта си нагоре основата на носа му, с всичка сила и скорост. Резултата е кървав, болезнен, и временно заслепяващ.

Този удар завършва с ръка над главата му; свий пръсти, и върни ръка обратно надолу, с нокти през очите му; после удари с пета и си тръгни. За тези които знаят малко за карате – не, няма да го убиете, далеч по-трудно е да се убие с този удар отколкото внушават второкласните книги по бойни изкуства.

НИЩО ОТ ТОВА КОЕТО ТОКУ-ЩО НАУЧИ НЯМА ДА ТИ БЪДЕ ПОЛЕЗНО АКО ЧАКАШ ДА ОСЪЗНАЕШ ОПАСТНОСТТА ЗА ДА РЕШИШ КАКВО ДА ПРАВИШ.

ЩЕ ГО НАПРАВИШ ТВЪРДЕ БАВНО.
ВЗЕМИ ТОВА РЕШЕНИЕ ТУК И СЕГА:

Когато осъзная това: “Господи! Малко остава да бъда изнасилена, осакатена, или убита!” АТАКА! Ще чувствам ярост вместо страх. Ще вярвам че ме напада животно (така е). Живота ми е в опастност (така е, със или без СПИН). Имам правно, морално и етично основание и задължение да спра това опасно животно преди то да нарани или убие отново – и веднага ще си спомня всичкия материал за Метода на лъвицата.”

Да. Можеш да го направиш. Всичко това работи. Вероятно не си първата му жертва, така че бъди последната. Превърни се в ЛЪВИЦА!

Ако вземеш това решение сега, когато осъзнаеш опастността, ще си спомниш веднага всичко което си научила – кристално ясно. Да, така е. Ще имаш безценното предимство на шока:

Той сграбчи жертва, но държи ЛЪВИЦА.

Дотук ти научи как да използваш тялото си като оръжие срещу опасен изнасилвач.

Сега научи няколко начина да се справиш с дръзки пияници и мъже които не приемат “НЕ” за отговор: ситуации в които няма нужда от сериозни увреждания, просто малко възпитателна болка за промяна на лошо поведение.

Сложи показалеца си във вдлъбнатинката при осножата на гърлото си, после натисни навътре и надолу. Един пръст правещ това на мъж, бавно и твърдо, ще го накара да коленичи пред теб; но мушкането може да засегне и увреди трахеята, така че използвай го внимателно.

Сложи показалеца си в кухините под долната месеста част на ушите, и нежно ги плъзни нагоре-надолу. Усети болезнената бучка зад челюстната кост – натисни бучката навътре. Ох!

Плъзни палеца си два сантиметра пред ъгъла на челюстта си, и вдигни върха му нагоре, от вътрешната страна на челюстната кост. Стисни болезнената бучка навън, премачквайки я срещу костта.

Сложи върха на палеца си под гребена на веждата си, над вътрешния ъгъл на окото, и го раздвижи настрани. Чувстваш ли малката болезнена бучка? Стисни я нежно навън, срещу костта.

Ако те хваща или бута ръка близо до гърдите, сложи двете си ръце върху неговата ръка, обърни върховете на пръстите му нагоре, дърпай навътре и извивай. Той ще коленичи, като китката му се превива назад. Много болезнено.

Сложи ръба на дланта под носа си, и бутай нагоре и назад, като че се опитваш да отсечеш към върха на темето. Причини му тази болка за да го отблъснеш назад от себе си.

Това което току-що научи много подобрява шансовете ти да спреш както насилствени нападения така и дебелашко отношение!

Поздравления! На път си да бъдеш ЛЪВИЦА!

Бърз преговор

Реши сега! Откажи да бъдеш жертва!
Никога не тренирай мощните похвати с партньор – упражнявай ги само с пълна сила!

Това е превод на публикация на канадската Национална Асоциация за Огнестрелно Оръжие. Оригиналът на английски може да бъде намерен на адрес http://www.nfa.ca/.

Превод на български: nero@gbg.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…