Пропускане към основното съдържание

Как да се предпазиш от попадане в трафик на хора

Реши къде искаш да работиш и живееш!

За да вземеш правилно решение, трябва да разполагаш с информация. Ако наистина искаш да осъществиш мечтите си за по-добър живот в друга страна, трябва да проучиш възможните опасности, за да ги избегнеш. Планирай добре пътуването си в чужбина, за да не попаднеш в ситуация, която да ти отнеме свободата или да ти застраши живота.

Ако ти предлагат работа:

* Проучи добре фирмата и офертата, някои от предложенията са измамни—провери дали фирмата е легализирана!
* Поискай да видиш договора и се консултирай с компетентно лице за съдържанието му!
* Свържи се с работодателя и и го попитай за условията!


Преди да заминеш:

* Направи списък с полезни телефони и адреси. Задължително си запиши адреса и телефона на българското посолство в страната, в която отиваш!
* Носи винаги със себе си документите си за самоличност!
* Направи копия на документите си за самоличност и ги съхранявай на сигурно място!
* Остави на родителите и приятелите си:
Копие на твоя паспорт, виза и договор;
Твоя снимка;
Точния адрес на мястото, където отиваш;
Адреса и телефона на бъдещия си работодател.
* Уговори с близките си кога ще им се обаждаш. Поддържай редовни контакти с тях!
* Постарай се да придобиеш базови познания за езика на страната, в която отиваш!

По време на пътуването:

* Ако пътуваш с група, запознай се добре със спътниците си!
* Не давай на никого паспорта си, освен на оторизираните гранични власти!

След пристигането:

* Поддържай постоянна връзка със семйството и приятелите си и ги информирай за всяка промяна в адреса!
* Носи винаги паспорта със себе си и не го давай на никого, освен на оторизираните власти. Никой няма право да задържа документите ти!
* Ако ти откраднат паспорта или го загубиш, обърни се към българското посолство или полицейските власти!
* Не приемай финансова помощ от хора, които слабо познаваш — това може да те направи зависима!
* При най-малко съмнение, че си в опасност — обърни се към българското посолство или местните полицейските власти!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…