02 октомври 2011

Право на самозащита

Законът ви дава право, в случай че срещу вас или срещу друг човек (във ваше присъствие) бъде извършено непосредствено нападение и се налага да защитите себе си, имуществото си (или личността и имуществото на друг човек), да го направите като причините вреда на нападателя.

Имайте предвид, че законът изисква видът на вашите защитни действия да отговаря както на опасноста на нападението, така и на неговия характер!

Нямате право например да застреляте човек, ако той само ви е ударил шамар. При евентуално несъответствие от такъв характер, ако то не се дължи на уплаха или смущение, вие се подлагате на реална опасност да бъдете осъден за превишаване пределите на т.нар "неизбежна отбрана".


Много полезно за вас ще бъде да обмислите предварително дали, ако ви се наложи да защитавате себе си или другиго от непосредствено нападение на бандити, сте готв да нараните тежко или да убиете друг човек (макар и престъпник)! В случай, че преценката ви е колеблива или отрицателна, т.е не бихте могли или осакатите друг човек, никога не използвайте опасни оръжия!

Дори и съвсем законно да притежавате огнестрелно оръжие, това крие редица рискове, свързани както със съхранението му, така и с евентуалното му използване.

Ето защо е препоръчително за целите на личната ви самозащита да се снабдите със сравнително безопасни съоръжения като:

- електрошоков уред (осигурява обездвижване на нападателя за 2-3 мин)
- спрей със сълзотворен газ (има подобно действие)
- "писалка"- стреляща с газови патрони
- уред за самозащита на френската фирма "Манюрин" - изстрелва срещу нападателя гумено топче, способно да го зашемети за няколко минути, без да го нарани сериозно.

За самозащита използвайте и всякакви други подръчни предмети, чрез които можете да обезвредите нападателя до идването на полицията.

Не забравяйте, че добре поддържаната физическа форма също може да се окаже от голяма полза в критични ситуации. В краен случай, при положение, че сте нападнат само вие, нападението се извършва на открито място и нападателят (нападателите) явно ви превъзхожда по физически данни и въоръжение, не се опитвайте да показвате излишно геройство - отстъпете чрез бягство!

Придържането към представените основни правила за поведение ви дава шансове за оцеляването в морето от престъпност наоколо. Опитайте се да плувате в него! Не разчитайте лекомислено единствено на мерките, които държавните органи предприемат в тази насока. Приемете, че борбата с престъпността е и ваша лична война, която следва да водите постоянно и неуморно.

Няма коментари: