Пропускане към основното съдържание

Право на самозащита

Законът ви дава право, в случай че срещу вас или срещу друг човек (във ваше присъствие) бъде извършено непосредствено нападение и се налага да защитите себе си, имуществото си (или личността и имуществото на друг човек), да го направите като причините вреда на нападателя.

Имайте предвид, че законът изисква видът на вашите защитни действия да отговаря както на опасноста на нападението, така и на неговия характер!

Нямате право например да застреляте човек, ако той само ви е ударил шамар. При евентуално несъответствие от такъв характер, ако то не се дължи на уплаха или смущение, вие се подлагате на реална опасност да бъдете осъден за превишаване пределите на т.нар "неизбежна отбрана".


Много полезно за вас ще бъде да обмислите предварително дали, ако ви се наложи да защитавате себе си или другиго от непосредствено нападение на бандити, сте готв да нараните тежко или да убиете друг човек (макар и престъпник)! В случай, че преценката ви е колеблива или отрицателна, т.е не бихте могли или осакатите друг човек, никога не използвайте опасни оръжия!

Дори и съвсем законно да притежавате огнестрелно оръжие, това крие редица рискове, свързани както със съхранението му, така и с евентуалното му използване.

Ето защо е препоръчително за целите на личната ви самозащита да се снабдите със сравнително безопасни съоръжения като:

- електрошоков уред (осигурява обездвижване на нападателя за 2-3 мин)
- спрей със сълзотворен газ (има подобно действие)
- "писалка"- стреляща с газови патрони
- уред за самозащита на френската фирма "Манюрин" - изстрелва срещу нападателя гумено топче, способно да го зашемети за няколко минути, без да го нарани сериозно.

За самозащита използвайте и всякакви други подръчни предмети, чрез които можете да обезвредите нападателя до идването на полицията.

Не забравяйте, че добре поддържаната физическа форма също може да се окаже от голяма полза в критични ситуации. В краен случай, при положение, че сте нападнат само вие, нападението се извършва на открито място и нападателят (нападателите) явно ви превъзхожда по физически данни и въоръжение, не се опитвайте да показвате излишно геройство - отстъпете чрез бягство!

Придържането към представените основни правила за поведение ви дава шансове за оцеляването в морето от престъпност наоколо. Опитайте се да плувате в него! Не разчитайте лекомислено единствено на мерките, които държавните органи предприемат в тази насока. Приемете, че борбата с престъпността е и ваша лична война, която следва да водите постоянно и неуморно.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…