02 октомври 2011

В опит да направя Redirect Page Template в Wordpress

В момента ползвам плъгина Redirection, с помощта на който контролирам къде да отиде потребителя, ако се опита да види несъществуваща страница, както и т. нар. 301 redirect. За да не обяснявам аз какво е 301 redirect, защото не се знае какво точно ще обясня, ето обяснението на по-знаещ :)

Поради това обаче, че ме мързи толкова подробно и за постоянно да се занимавам с настройките на този плъгин, реших да опитам нещо по-просто и без използването на плъгин. Може да не е толкова ефективно, но пък ми пасва на моите разбирания - по-малко плъгини, по-малко опити за настройки на плъгини :)

И така, реших малко по малко да започна да експериментирам с page template възможностите на Wordpress. Първо с помощта на няколко урока направих sitemap page template на Otgovori.Info, na която обаче ще трябва да обърна по-нататък още внимание, защото искам да разделя статиите по категории.


Днес обаче ще експериментирам със Redirect Page Template. Ще започна с урока, който намерих  тук.

Направих първата стъпка - създаването на redirecit.php файл, поставяйки кода, който дава име на темплейта.

Следва поставянето на функцията redirect и ето крайния вид:


След като е готов файла, трябва и да го кача. Това става в директорията на темата, която използвате, нещо от рода:
/wp-content/themes/yourthemedirectory/. Там е също и single.php, например.

Време е да изпробвам новия темплейт. Влизам си в админ панела и правя нова страница с име по избор. Аз реших да я нарека "По-добрият избор" :). Като съдържание на страницата слагам линк към страницата, която искам да се отварям, когато някой сбърка и в случая избрах да се отваря списъка на всички статии.

ОК, да видим сега какво се получи. Публикувах страницата, кликнах на "преглед и...НИЩО! По-точно виждам ето какво:

Parse error: syntax error, unexpected '?' in /home/gidojaut/public_html/wp-content/themes/blue-lucas/redirect.php on line 11

Добре, да видим какво ще стане като деактивирам използваният в момента плъгин.
Ауу, лошо, нещо се е омазало. Ще се наложи още четене, а вие не изпробвайте това, ако не сте сигурни какво не е наред или пък ако нямате представа като мен какво прави :)

До следващия опит :)

2 коментара:

Анонимен каза...

:-)
Струва ми се, че не е мн хитро да слагаш иф още преди да е изкаран някакъв хтмл за страницата. Надолу е пълно мазало :-)
Просто слагаш следното в .htaccess-a:
Redirect 301 /old_permalink http://site.com/new_permalink

Анонимен каза...

thanks, enjoyed the article