12 юни 2021

Бисфенол А - отровата в пластмасовите бутилки и кенчетата

 

Бисфенол А (ВРА) е химично съединение, което намира широко приложение в материалите, влизащи в контакт с храни. Той преди всичко се използва като мономер при производството на
поликарбонати и епоксидни смоли.

От поликарбонати смоли се произвеждат домакински съдове (чинии, чаши, кани), огнеупорни кухненски съдове, кутии за съхранение на храни, шишета и контейнери за вода, използват се при производството на водопроводни тръби и др.

От епоксидни смоли се произвеждат защитните покрития на консервни кутии за храни и напитки, съдове, а също и за облицовка на металните капачки на стъклени буркани и бутилки. 

Бисфенол А има потенциал да взаимодейства с хормоналната система в организма (т. нар. „ендокринно активно вещество“). Известно е, че BPA може да „имитира“ женския полов хормон естроген и че има токсични ефекти (по-специално ефекти върху бъбреците, черния дроб, млечната жлеза).

Обобщените експериментални проучвания относно вредното влияние на бисфенол А при хора показват, че са възможни следните ефекти:

  • Повишаване на случаите на рак на простатата
  • Повишаване на случаите на рак на гърдата
  • Хипоспадия - аномално разположение на уретрата
  • Понижаване на броя на сперматозоидите
  • Ранно полово съзряване
  • Полицистичен синдром на яйчниците/маточна миома
  • Спонтанни аборти
  • Повишаване на случаите на затлъстяване
  • Диабет тип II
  • Дефицит на внимание, хиперактивен синдром

 Източник: Chris E. Talsness1, Anderson J. M. Andrade, Sergio N. Kuriyama, Julia A. Taylor, Frederick S. vom Saal, Components of plastic: experimental studies in animals and relevance for human health, Phil. Trans. R. Soc. B (2009) 364, 2079–2096

Допустими дози

От 1-ви юни 2011г., Европейската комисия е взела решение да забрани производството и разпространението на пазара в Европейския Съюз на пластмасови шишета, предназначени за хранене на кърмачета, съдържащи ВРА.

Човешката хранителна експозиция на бисфенол А, включително и тази на бебета и деца, се оценява да бъде под допустима дневна доза (TDI), която според Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) е 4 mg/kg bw/day. 

Това е стойност, която е 12,5 пъти по-ниска от предишното ниво (50 mg/kg bw/day). TDI представлява количеството на дадено вещество, което може да се приема всеки ден в продължение на цял живот, без осезаем риск за консуматорите.

Източник: Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of bisphenol A (BPA) in foodstuffs: Executive summary, EFSA Journal 2015;13(1):3978  (https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3978)

ANSES публикува още през 2013г. резултати от направената от тях оценка на риска относно потенциалните рискове за човешкото здраве от BPA.

За първи път тогава Агенцията информира, че BPA може да попадне в човешкото тяло посредством вдишване (от атмосферния въздух) и чрез кожата, при контакт с търговски продукти.

ANSES също така в това становище информира, че BPA може да се наблюдава и при консумация на вода съхраняваща се в артикули, които са произведени от поликарбонати.

Източник: Assessment of the health risks of bisphenol A (https://www.anses.fr/en/system/files/PRES2013CPA09EN.pdf )

ANSES акцентира, че при употреба на опаковки, които могат да съдържат BPA, трябва да се избягва:

  •  претопляне на храна в тези опаковки;
  •  продължително съхранение на храна в тези опаковки;
  •  употреба на опаковки без необходимите задължителни обозначения за употреба;
  •  повредени съдове/опаковки.

Как става освобождаването в храната

Бисфенол А може да се освободи от поликарбоната в течни храни, чрез два процеса:

  • Дифузия на остатъчен BPA, присъстващ вполикарбоната след производствения процес - за сухи и течни храни;
  • Хидролиза на полимера, катализирана отхидроксид при контакт с храна, съдържаща вода и симуланти - за сухи храни.

Отделянето на BPA от поликарбонатни съдове в храната зависи от времето на контакт, температурата, pH и вида на храната.

При нагряване на вода в поликарбонатна бутилка концентрацията на BPA може да се повиши поради промяна на pH!

Миграция на бисфенол А от поликарбонатни бутилки за минерална вода

Колектив от Национален център по обществено здраве и анализи си е поставил за основна цел в свое проучване да направи първото изследване на българския пазар на бутилирани води за миграция на BPA.

Те са проучили вероятността ВРА да мигрира във вода, съхранявана в нови или използвани поликарбонатни бутилки.

Общо 150 проби от 5 различни вида води, съхранявани в поликарбонатни бутилки, предназначени за диспенсъри на вода, са били анализирани. ВРА е бил открит да мигрира във водата от такива бутилки в границите от 0,019 до 0,054 mg/l.

Източник: Светла Чавдарова, Доц. д-р Тери Врабчева, дм, Таня Баракова, Има ли миграция на бисфенол A от поликарбонатни бутилки за диспенсъри на вода?, Национален център по обществено здраве и анализи (http://focalpointbg.com/images/stories/7-konf/07.pdf )

Миграция на бисфенол А от кенчета

Металните кенчета, използвани за съхранение на храни и напитки, имат тънко покритие от вътрешната страна, което е необходимо за предпазване от корозия на кенчетата и замърсяване на храните и напитките с разтворени метали.

Основно вътрешните покрития на кенчетата се приготвят от епоксидни смоли, поради техните качества като: издръжливост, адхезивност, формоване и химическа резистентност.

Колектив Светла Чавдарова, Тери Врабчева,Таня Баракова от НЦОЗА си е поставил за основна цел да установи дали има миграция на ВРА от метални кенчета, в които се съхраняват газирани безалкохолни напитки.

Изследването е първо за българския пазар и дава информация за потенциалния риск за потребителите от миграцията на веществото.

Изследвани са общо 150 проби от 5 различни вида безалкохолни напитки – „Кока-кола“, „Фанта“, „Севън ъп“, „Спрайт“ и „Тоник“.

Миграция на ВРА не е открита при асортиментите Кока-кола, Фанта-портокал и Швепс-тоник. Най-ниската стойност на BPA е при напитка „Спрайт“ – 0.0170 mg/l, а най-високата–при напитка „Севън ъп“ – 0.0239 mg/l

Наблюдава се корелация между миграцията на ВРА и срока на годност на напитката. 

Безалкохолни напитки, които са били в по-продължителен контакт с епоксидното покритие на кенчето, показват съдържание на бисфенол А.

Миграция на ВРА се установява също така при напитките, които имат в състава си лимонов вкус („Севън ъп“ и „Спрайт“) и това вероятно се дължи на съдържанието на цитрата в напитката.



 

 

Няма коментари: