16 октомври 2023

Как да си направим "мляко" от ядки ли семена за 5 минути

Цената на т. нар. ядкови млека постоянно нараства и ако сте решили да минете  на такъв  вегански продукт, ще ви излезе доста солено.

От друга страна пък постоянно ни залива информация, че не е чак толкова добре да пием често прясно мляко (от крава, коза, овца и пр.).

Да си призная честно, аз много обичам стандартното прясно мляко, но го пия рядко, защото съм забелязала, че се спичам.

Ако гледате на ядковите "млека" като на диетичен продукт, то недейте.

Например 100 грама бадеми са с 579 калории. За сравнение, калориите в 100 грама бяла захар са 481.

Е, съставът на двете е доста различен - захарта си е почти на 100 процента въглехидрат и то доста неприятен, докато при бадемите съотношението е протеин - 21.15 г, въглехидрати - 21.55 г и мазнини - 49.93 г, но все пак са си и калории.

Как лесно в домашна обстановка може да си направите "мляко" от ядки.

Принципът е един и същ.

Накисване на ядките

По принцип суровите семена или ядки с люспи се накисват, за да могат да се хидратират и активират. Такъв е случаят с пълнозърнестия ориз, соята, бадемите, конопеното семе и др.

Директно могат да се ползват фъстъци, шамфъстък, всички видове орехи, кашу, тиквени или слънчогледови семена с обелки и др.

Мляко от ядки за 5 минути

На 100-150 гр. ядки добавяме 1 литър вода и след това пасираме. 

Оставяме за 4-5 минути да си почине. След това разбъркваме добре и накрая прецеждаме през марля. Може и през обикновена цедка, като тогава ще има и частици от пулпата.

За по-добър вкус, поставете "млякото" в хладилника за 2 часа . После си го пийте с кеф.

Можете да добавите в съставките супена лъжица канела (действа много добре при високо кръвно и за отслабване) или пък супена лъжица какао на прах и подсладител.

Въобще можете да експериментирате с всякакви добавки, така както бихте си направили стандартното  мляко.

Мляко от ориз за 5 минути

Принципът е същия, но водата трябва да е гореща (около 80 градуса, почти е завряла)

Започвате да пасирате 40 грама ориз с половин литър вода около 2 минути или докато започне да ви изглежда добре. Добавяте останалата вода и пасирате още 10-15 секунди.

Слагате в тенджера и варите 7-10 минути, като разбърквате от време на време.

След това оставяте да изстине и..си го пиете с кеф.

Ако не искате да варите, то вариант е предварително да накиснете зърната - 100 грама ориз наксвате в студена вода за една нощ (8-12 часа) и след това пак си го правите по същия начин - пасирае с половин литър почти завряла вода, добавяте и останалата половинка вода, пасирате още 10-15 секунди и сте готови.




Няма коментари: