22 март 2024

Митове и истини за здравето

Мит №1. “Все едно от нещо ще умрете”

Това е любимото оправдание за хората, които не се грижат за своето здраве. 

Пушачите, любителите на алкохола, мързеливците, мразещите плодове… - всички те твърдят: не е важно, какво правят със себе си, нали във всички случаи все едно ще умрат…

Да, но  какво е качеството на живота, докато живееш! 

Мит №2. “Вие сте това, което ядете”

Естествено, яденето на хамбургери няма да ви превърне в хамбургер, но популярните сега способи за приготвяне на храна могат определено да се отразят на състоянието на нашия организъм. 

Препаратите, подпомагащи храносмилането, слабителните, успокоителните, лекарствата, тонизиращите напитки – това далеч не е пълният списък от средства за лечение на травми, които ние сами нанасяме на организма с нашите навици в храненето, стилът на живот и манталитет. 

Има връзка между  това, което е вътре в нас и нашата външност. Колкото повече ние занемаряваме вътрешността си, толкова по зле изглеждаме и се чувстваме. Една от тайните как да изглеждаме млади – това е да разберем защо  стареем. 

Мит №3. “Всичко е в умереността”

Ако това беше така, то ние без вреда бихме приемали по малко арсен или отрова за мишки. Отдавна, още преди пестицидите, замърсяванията на околната среда и генномодифицираните продукти това би могло да е вредно. 

Но сега отровите се натрупват в нас, ускорявайки процеса на стареене и възникването на старчески болести. Някои неща можем да приемаме умерено и даже в изобилие, но някои продукти трябва да избягваме като чума. 

Вие просто сте длъжни да научите, кои от тях са опасни. 

Бензоати: Могат да предизвикат стомашно-чревни болки, пристъпи на астма, обрив, сърбеж, смъдене в очите. 

Съдържат се в бирата, безалкохолните напитки, пиците и някои сурови продукти. Бензойната киселина провокира тежка реакция общо при 27 от 34 деца, които са хиперактивни. 

ВНА и ВНТ: Смята се, че тези добавки водят до повишаване нивото на холестерина, алергични реакции, увреждане на бъбреците и черния дроб, безплодие, стерилност и отслабване на имунната система. 

ВНА е по-малко токсична, но двете добавки са потенциални канцерогени. Съдържат се в маслата, зърнените каши, картофения чипс и други продукти. 

MSG: Ароматизатор. Може да е обозначен на етикета като натриев моноглутанат. Може да предизвика световъртеж, слабост, главоболие, сърбеж, обрив и други алергични реакции. 

Използва се в много продукти: супи, сосове, болшинството ресторантски ястия и готови продукти за употреба. 

Натриев нитрат: Използва се като консервант /който може да доведе до ботулизъм/ и като агент, способстващ съхраняването свежия цвят на месото. 

Съдържа се в солените месни продукти /бекон, шунка/ и пушена риба. Нитритите могат да образуват канцерогенни съединения в храносмилателния тракт. 

Мит №4. “Средствата за масова информация никога не лъжат” 

Рекламата и средствата за масова информация могат да ни промиват мозъка: да ни внушават, че химикалите са безвредни, лекарствата не могат да бъдат в ущърб на здравето, лошите  продукти са полезни и евтини, препаратите могат да бъдат чудодейни. 

На нас ни е трудно да отсъдим, къде е истината. 

Спомняте ли си, когато маргаринът беше “пазител на сърцето”? Сега в неговия състав са открити вредните трансмазнини. От днешната  информация имаме само неприятности. 

Най-добре е да направим собствени изследвания и сами да достигнем до истината. В противен случай тези съвети ще ни заведат далеч от истината!     

Е, какво? Да се доберем ли до истината? 

Истина №1: Вие сте толкова млади, колкото си мислите 

Разумът влияе на всичко. Той избира, кога да гуляе, да люби, да спори, да спи или да вземе вана. 

Щастието – това е избор, както и доброто здраве. Вие можете да бъдете неповратлив, тъп и унил офицер в оставка или водещ  състезател по уиндсърфинг. 

Ако вашите възгледи и мисли са младежки,  в голяма степен – това е вашият собствен избор! Помнете, трябва да бъдете внимателни със своите мечти – те могат да се сбъднат! 

Истина №2: доброто здраве – това е избор

Когато вие прочетете тази книга, ще получите представа за това, кое поддържа имунната система и кое я разрушава. Знаейки това, вие може съзнателно да избирате: да храните или да замърсите своя организъм. 

Здравословният избор няма да промени статистиката за изминалите от вашето раждане  години, но той ще накара вашите стари другари от училище да се удивляват: кой е този младок дошъл на тяхната среща! 

Ако вие решите, образно казано “да зариете глава в пясъка”, то ще се окажете на края на пропастта. 

Няма коментари: