Пропускане към основното съдържание

Как обучението стана луксозна почивка

Тъй като трябва да се поддържа формата, а и е добре човек да чуе нещо от уж по-знаещите, проверявам от време на време за различни курсове по здравословни и безопасни условия на труд. Особено добре ми звучат такива с инспектори от Главна инспекция по труда, защото друго си е да те видят, че се учиш и да познаваш някой от другата страна на барикадата ;)

Така попаднах на тазгодишния семинар на ИК "Труд и право" по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието. А, викам си, в тези семинари май участваха все шефове на инспекцията, я да видя за какво става въпрос. И какво намирам:

Ще се проведе между 24 и 27 юни, браво четири дена.
Място: КК „Св. Константин и Елена”, Комплекс „Гранд Хотел Варна – Ризорт & Спа” - брех, казах си, идеално съчетание - хем ще се уча, хем ще съм в хотел с четири звезди баш в морския сезон. Обаче тези четири звезди ме наведоха на мисълта, че цената сигурно ще е сериозна и..вярно си е сериозна. Но все пак, продължвах да се убеждвам аз, на първо място е обучението, кога друг път ще мога да чуя свещените слова на водещите инспектори от ГИТ. Пък и все пак 18 часа, що годе по 4 часа и половина на ден.
Поразрових се още малко и намерих повече информация за миналогодишния подобен семинар. Еми...както и да го погледна, все си е луксозна почивка и един-два часа уж лекции за замазване на очите, пък и то малко като онзи виц за нашите компютри за Япония - не били компютри, а компоти и не сме им ги продали, а са ни ги върнали за лошо качество.
Първо не са четири дена, а три, защото първият е пътуване, регистрация и вечеря. Второ, да напомня, че часовете са 18 учебни часа по 45 минути и всъщност не са 18, а 15 за трите дена с 3 часа за консултации с водещите инспектори. Общо взето картинката е от 9 до 12 лекции, ама с половинчасова кафе пауза, за да не се преуморят обучаемите и след това - здравей, плаж.

Слава богу, все пак има и предложена цена от 180 лв. само за обучението, но затова пък ако платиш само за обучение - не дават удостоверение за присъствие (то не че има някаква стойност, ама само ние си знаем;) Ако платиш още 276 лв за All Inclusive в хотела 4 звезди се облагодетелстваш и с удостоверение (впрочем цената на хотела за три дни All Inclusive в Долфин Марина, за където е предложението е 216 лв. през туроператор)

Да кажа и две думи за транспорта, който си заплащате отделно, разбира се. Гледам 84 лв за София - Варна - София. Казах си, брей, тези цени на транспорта съвсем хвръкнали, кога мина четиридесетака билетът до Варна? Но спокойно - билет все още е 50 лева за двупосочен или 27 за едната посока. Просто ИК "Труд и право" трябва да се преименува на "Транспорт и почивки" и най-накрая да си вземе официален лиценз за туроператор, а не под формата на подобни семинари да изкарва комисионни за себе си и почивки на въпросните "водещи" инспектори от ГИТ. Ама пък и като туроператори са скъпари, бе...

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…