04 март 2008

Как обучението стана луксозна почивка

Тъй като трябва да се поддържа формата, а и е добре човек да чуе нещо от уж по-знаещите, проверявам от време на време за различни курсове по здравословни и безопасни условия на труд. Особено добре ми звучат такива с инспектори от Главна инспекция по труда, защото друго си е да те видят, че се учиш и да познаваш някой от другата страна на барикадата ;)

Така попаднах на тазгодишния семинар на ИК "Труд и право" по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието. А, викам си, в тези семинари май участваха все шефове на инспекцията, я да видя за какво става въпрос. И какво намирам:

Ще се проведе между 24 и 27 юни, браво четири дена.
Място: КК „Св. Константин и Елена”, Комплекс „Гранд Хотел Варна – Ризорт & Спа” - брех, казах си, идеално съчетание - хем ще се уча, хем ще съм в хотел с четири звезди баш в морския сезон. Обаче тези четири звезди ме наведоха на мисълта, че цената сигурно ще е сериозна и..вярно си е сериозна. Но все пак, продължвах да се убеждвам аз, на първо място е обучението, кога друг път ще мога да чуя свещените слова на водещите инспектори от ГИТ. Пък и все пак 18 часа, що годе по 4 часа и половина на ден.
Поразрових се още малко и намерих повече информация за миналогодишния подобен семинар. Еми...както и да го погледна, все си е луксозна почивка и един-два часа уж лекции за замазване на очите, пък и то малко като онзи виц за нашите компютри за Япония - не били компютри, а компоти и не сме им ги продали, а са ни ги върнали за лошо качество.
Първо не са четири дена, а три, защото първият е пътуване, регистрация и вечеря. Второ, да напомня, че часовете са 18 учебни часа по 45 минути и всъщност не са 18, а 15 за трите дена с 3 часа за консултации с водещите инспектори. Общо взето картинката е от 9 до 12 лекции, ама с половинчасова кафе пауза, за да не се преуморят обучаемите и след това - здравей, плаж.

Слава богу, все пак има и предложена цена от 180 лв. само за обучението, но затова пък ако платиш само за обучение - не дават удостоверение за присъствие (то не че има някаква стойност, ама само ние си знаем;) Ако платиш още 276 лв за All Inclusive в хотела 4 звезди се облагодетелстваш и с удостоверение (впрочем цената на хотела за три дни All Inclusive в Долфин Марина, за където е предложението е 216 лв. през туроператор)

Да кажа и две думи за транспорта, който си заплащате отделно, разбира се. Гледам 84 лв за София - Варна - София. Казах си, брей, тези цени на транспорта съвсем хвръкнали, кога мина четиридесетака билетът до Варна? Но спокойно - билет все още е 50 лева за двупосочен или 27 за едната посока. Просто ИК "Труд и право" трябва да се преименува на "Транспорт и почивки" и най-накрая да си вземе официален лиценз за туроператор, а не под формата на подобни семинари да изкарва комисионни за себе си и почивки на въпросните "водещи" инспектори от ГИТ. Ама пък и като туроператори са скъпари, бе...

Няма коментари: