16 ноември 2009

Колко ток плащаме за компютъра?

Тези дни пак бях на тема "спестяване" и като си помислих, че всекидневно два компютъра "греят" вкъщи, реших да проверя всъщност колко ток плащам за компютрите у дома.

Поразрових се из нета и сред многото коментари какви изчисления трябва да се направят намерих следните, които ми се сториха най-ясни и коректни. Примерът, който дава потребител в ямболския форум Оптинет е за следната конфигурация: Athlon 64 3800+; 2GB RAM; 7800GT VGA; 19"LCD; активни колонки; 400W захранване. За да получи резултатите, той използва еталонен уред за измерване на електрическата енергия с клас на точност 0,2%, с който измерва енергоразхода при три вида натоварване:

1. Ненатоварен: браузване, слушане на музика, чат и т.н. при който процесора се натоварва средно 5-10%
2. Гледане на филм с много добро качество, при което процесора се натоварва средно 50%.
3. Игра, при което и процесора и видеокартата се натоварени максимално.

Използвайки резултатите, получени от уреда за измерване на електрическата енергия, той прави допускането, че домашният компютър работи средно 12 часа на ден, от които:
3 часа се играят игри;
3 часа се гледат филми;
6 часа всичко останало т.е. в ненатоварен режим, като два часа от ненатоварения режим са на нощна тарифа.

В резултат на направените изчисления при цени на електроенергията:
Дневна: 0.18210 лв/kWh
Нощна: 0.10669 лв/kWh

се получава, че за един ден цената на изразходваната ел.енергия е 0.418 лв. или за тридесет дни 12.54 лв.

Ако добавите още 12 часа работа на компютъра в ненатоварен режим, например като го оставяте да качва някакъв торент, това ще ви струва още 9.57 лв.

В крайна сметка се оказва, че ако компютърът ви работи денонощно, както често се случва, то при сметка за ток около 100 лв, цели двадесет от тях са за удоволствието да използвате компютър.

Може би най-интересното за мен беше, че обиковения CRT монитор консумира почти тройно повече електроенергия от LCD монитора, което вероятно ще е особен плюс да помислите за закупуването на нов монитор, ако все още не сте.

Ако пък искате лично да проверите вашата конфигурация колко ток, респективно левчета, харчи, можете да го направите с този електронен калкулатор.

Няма коментари: