Пропускане към основното съдържание

Колко ток плащаме за компютъра?

Тези дни пак бях на тема "спестяване" и като си помислих, че всекидневно два компютъра "греят" вкъщи, реших да проверя всъщност колко ток плащам за компютрите у дома.

Поразрових се из нета и сред многото коментари какви изчисления трябва да се направят намерих следните, които ми се сториха най-ясни и коректни. Примерът, който дава потребител в ямболския форум Оптинет е за следната конфигурация: Athlon 64 3800+; 2GB RAM; 7800GT VGA; 19"LCD; активни колонки; 400W захранване. За да получи резултатите, той използва еталонен уред за измерване на електрическата енергия с клас на точност 0,2%, с който измерва енергоразхода при три вида натоварване:

1. Ненатоварен: браузване, слушане на музика, чат и т.н. при който процесора се натоварва средно 5-10%
2. Гледане на филм с много добро качество, при което процесора се натоварва средно 50%.
3. Игра, при което и процесора и видеокартата се натоварени максимално.

Използвайки резултатите, получени от уреда за измерване на електрическата енергия, той прави допускането, че домашният компютър работи средно 12 часа на ден, от които:
3 часа се играят игри;
3 часа се гледат филми;
6 часа всичко останало т.е. в ненатоварен режим, като два часа от ненатоварения режим са на нощна тарифа.

В резултат на направените изчисления при цени на електроенергията:
Дневна: 0.18210 лв/kWh
Нощна: 0.10669 лв/kWh

се получава, че за един ден цената на изразходваната ел.енергия е 0.418 лв. или за тридесет дни 12.54 лв.

Ако добавите още 12 часа работа на компютъра в ненатоварен режим, например като го оставяте да качва някакъв торент, това ще ви струва още 9.57 лв.

В крайна сметка се оказва, че ако компютърът ви работи денонощно, както често се случва, то при сметка за ток около 100 лв, цели двадесет от тях са за удоволствието да използвате компютър.

Може би най-интересното за мен беше, че обиковения CRT монитор консумира почти тройно повече електроенергия от LCD монитора, което вероятно ще е особен плюс да помислите за закупуването на нов монитор, ако все още не сте.

Ако пък искате лично да проверите вашата конфигурация колко ток, респективно левчета, харчи, можете да го направите с този електронен калкулатор.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…