13 ноември 2010

Как да защитим авторско съдържание в сайт

Отново малко ровичкане и намиране на полезна информация, която реших да запазя тук за по-свободни времена.
Случайно попаднах на статията SEO компилация: Как мога да…. От там ми хареса съвета относно това как можем да разберем, ако някой е откраднал наше съдържание и какво можем да направим, за да се защитим, ако с добро не става.

Първо, можем да използваме сайта http://www.copyscape.com, чрез който да проверим длаи някоя наша страница се повтаря другаде, но за съжаление дава само няколко резултата при безплатно използване и тези резултати за мен поне бяха твърде спорни.

По-интересно обаче е какво можем да направим, ако сме опитали нормалните начини за комуникация с писма и увещания, че е добре поне да бъдем цитирани и няма резултат от тези ни миротворни методи.
Оказа се, че можем да пуснем DMCA report на Google, в който да опишем проблема и в резултат да бъде наложен ban на тази страница (или на целия сайт), ако искането ви бъде уважено.

В страницата подробно е указано каква точно информация трябва да подадем, както и има линк към нагледен пример как трябва да бъде написано съобщението за нарушение.

Няма коментари: