Пропускане към основното съдържание

Средства за защита от кучета

Как можем да се защитим, ако към нас застрашително се приближава ръмжащо куче? Дори то да има стопанин, не се доверявайте на мисълта, че домашното куче няма да ви причини вреда. В редица случаи нападенията с по-тежки наранявания са точно от "домашни кучета", обучени да нападат, а след това пуснати да се разхождат без каишка и намордник свободно из градинките. Всичко може да се случи пред погледа на "гордия" собственик и не се надявайте на съчувствие.

На пазара се намират няколко вида средства за защита от кучета, а някои от тях дори можем да си направим сами.


Кучегон

Първият тип средства за защита от кучета са ултразвуковите устройства - кучегони. В България се продават няколко марки: Dazer, SuperDOGCHASER, Guardian. Цената им варира от 15 до 60 лева.

Кучегонът въздейства върху кучето, като излъчва ултразвук с честота 25KHz, който не се чува от хората, но създава неприятно усещане в кучетата и котките, което ги кара да се отdръпнат. Трябва да се има предвид, че ултразвукът действа, само ако няма преграда между кучето и източника. Разстоянието на което може да се защитите с кучегон е максимум до 7 метра, възможно е и малко на по-голямо разстояние.
Трябва да се каже, че ултразвуковите устройства не са надеждно устройство за защитa. Реакцията на кучето може да бъде различна - вместо да се отдалечи и да избяга, то може да продължи да ви заплашва, а ако е тренирано да понася болка куче, дори може да ви нападне.
Потребители споделят, че вероятността да ви помогне кучегон е около 50 % в градски условия, вероятно поради приспособяване на кучетата към всякакви пищялки, аларми и прочие.


На пазара могат да бъдат намерени и специални спрейове за защита от кучета. При покупка на спрей за самозащита четете упътването или питайте продавача, тъй като не всеки газ действа и на хора, и на кучета. CS и CN сьлзотворните газове не действат на животни,а въздействат само на хора, докато PV и OC-синтетичните газове, както и тези, които са направени от натурален извлек от особени сортове люти чушки въздействат и на кучета. Това са т.нар. пепър газ.

При защита от кучета със спрей трябва да имаме доста по-здрави нерви и по-добри реакции. Най-доброто разстояние за действие е 1-1,5 метра. Трябва да успеете да напръскате нападащото куче директно в очите, муцуната или устата. В същото време трябва да внимавате да не пръскате срещу вятъра, тъй като тогава ще попадне във вашите очи.

Ако все пак решите да не използвате никакви специални средства за защита от кучета, а предпочитате да разчитате на собствените умения за комуникация с животните, нека припомним някои основни правила:

- не обръщайте гръб на кучето и не се опитвайте да бягате, но и не го гледайте в очите. Все пак го наблюдавайте;
- не пъдете кучето с ръце, по-добре хванете първия срещнат камък, пръчка или каквото ви попадне и хвърляйте, като веднага се заредите със следващия предмет;
- ако можете да прежалите връхната си дреха и имате време да я свалите, я хванете така, че да виси надолу. Така тя ще е първото нещо, което кучето ще захапе. Колкото и да дърпа, не пускайте, докато кучето не изразходва енергията си върху дрехата.
- и най-добрият съвет: ако можете, променете пътя си! Това е най-сигурното средство за защита!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Безплатни книги онлайн

Актуализирано към 20.01.2016 г.

Вчера се реших да пообиколя онлайн библиотеките, които дават възможност за безплатно сваляне на книги и да си харесам нещо за четене. И понеже всеки път минавам през търсене в гугъл, преглед, четене и т.н., реших да си запазя тук най-доброто, което съм открила.

Ето и моя списък от местенцата, където намирам безплатни книги за сваляне:

Моята библиотека (Chitanka.Info)- огромен архив от книги. Нямате право да отправяте към сървъра повече от 20 заявки в минута. Ако искате, имате възможност да свалите всички книги наведнъж. "Моята библиотека" има и форум.
Онлайн библиотека e-bookbg.com - книгите са достъпни само след като се регистрирате. Има български и чужди автори. Има и форум :) BooksBg.org - някои от книгите могат да бъдат изтеглени само след регистрация. Sepphora's книги онлайн - малка спретната колекция от книги. Препоръчвам Правописния речник на българския език. Библиотека с 1649 книги, свободни за сваляне и четене. http://readbg.com -…

Кръводаряване

От две години си направих традиция около първи юли да минавам през Националния център по кръводаряване. Преди седмица обаче ми се наложи по-раничко да мина от там, за да помогна на моя близка. По този повод навивах и една моя приятелка да го направи. Тя пък много се страхуваше и се поразтърсих из нета за повече информация, която да й пусна. Така намерих страхотен материал в Ogre`s Blog, който действа успокояващо и насърчително за кандидат-кръводарителите.

Покрай публикацията в този блог прегледах и коментарите и разбрах, че трудно в нета може да се намери информация кои са противопоказанията за кръводаряване. Поразтършувах още малко и все пак намерих. Оказа се, че ги има в Наредба № 12 от 3.05.1995 г. за медицинско освидетелстване и изследване на кръводарителите и контрол на взетата кръв и кръвни съставки. Противно на очакванията ми, че ниското кръвно налягане може да е проблем, се оказа, че всъщност не то, а хипертоничната болест е противопоказана за кръводаряване.Ето и останалите н…

Приключих с mail.bg

Ако и вие сте от ползователите на безплатна поща в mail.bg, вероятно вече половин година все чакате пощата да заработи нормално. След като решиха, че трябва да я направят по-красива, почти постоянно изчаквам нещо да зареди - я от gravatar.com, я реклама или друго. Разбира се, вече активно се пренасям в Gmail, но пощата ми в mail.bg е от 7-8 години и аз, както всяко теле, трудно се променям.

Преди 2-3 седмици служебната поща два дена не работеше - ни приема, ни изпраща. Разбира се, няма да се отплесвам по темата "фирма и безплатна поща", имаме си и поща на собствен домейн, но се поддържа и тази. Та след два дни неяснота какво се случва, се оказа, че според съпорта на mail.bg е бил превишен трафика от 200МВ дневно. Трябвало да получим писмо относно този проблем, но явно това писмо се е загубило по сървърите от тяхната поща до нашата. Как точно се е случило това, не е ясно, но резултатът беше, че няколко наши клиенти на третия ден изпищяха с въпрос защо не отговаряме на запитва…