28 януари 2022

Настолна игра "Шашки" (Дама)


Шашки" или „Тегления" е стара настолна игра която съществува в различни варианти. Началната позиция е върху дъска, съдържаща 64 квадрата (8х8) и след това жетоните се местят, като е позволено да „скачат".

Други наменования

В повечето езици езици, които не са английски или негови разновидности, играта „шашки" се нарича „дама", „дами" или нещо подобно, което се отнася до жени. Жетоните обикновено се наричат „мъже", „камъни" или се употребява подобна дума; тези, които се превръщат в „кралици" се наричат дами. В тези езици царицата в шаха или в игрите с карти обикновено бива наричана със същата дума както „кралиците" в шашките.

Правила на играта

Играта на шашки е една абстрактна стратегическа игра, в която играчите движат малки дискове или жетони по дъска с 64 квадрата боядисани в контрастни цветове. На старта един играч има светли 12 жетона, другият има 12 тъмни (вж. рисунката по-горе). Жетоните могат да се движат само диагонално и само с по едно квадрат. Само тъмните квадрати могат да се ползват за придвижване.

Скачане и премахване (на жетони)

Ако играч може да движи един от жетоните си така че да може да скочи до най-близкия жетон на противника си и в празен квадрат, тогава той пленява жетона на противника и го вади от игралната дъска. Придвижвания със скокове трябва да се правят когато е възможно. Пленяването е задължително, ако играчът не го направи или забрави да го стори, другият играч може да махне от дъската жетона на противника.

Фазите на скачане и махане на жетони: черен жетон се движи c3-d4; бял се движи b6-c5; черен скача от d4 през c5 до b6 и маха c5 от дъската.

В един ход е възможно е да се скача през повече от един жетон на противника, ако винаги между тях има един празен квадрат. Рисунката отляво показва празни квадрати c5 и e3 между черни жетони. Средната: бял жетон може да скочи сега от a7 през b6, d4 и f4 към g5 и премахване на три черни жетона (дясната рисунка).

Мъже и Крале


Началната ситуация показва 12 черни и 12 бели мъже (късове, жетони). На „мъжете" е позволено само да се движат напред. Ако един достигне последния ред, който е срещу неговата страна, той се намира в т.нар. „кралска колона" и превръщането в „крал" е означено чрез поставянето на още един жетон върху първия. Този „крал" сега има допълнителна сила, включваща това да се връща назад, да скача през повече от един празен квадрат и да пленява пред и зад себе си. Също като нормалния „мъж" (жетон), един крал може да прави успешни скокове в един ход при условие, че всеки скок пленява един или повече „мъже" или „крал" на противника. Ако „мъж" (жетон) достигне колоната на „краля", той се превръща в „крал" чрез поставяне на още един жетон върху него.

Три стъпки на движението на „крал": бял „крал" на c1, може да скочи през e3 и c6, край на това движение е бял „крал" c7, e3 и e6 са премахнати.

Стратегия

Играчите създават стратегия когато предлагат скокове в замяна на подреждането на дъската, така че те да могат да скочат през повече жетона на един ход. Играчът, който е останал без жетони или не може да ги движи, губи играта.

Друга стратегия е да се получават колкото се може повече „крале", защото те имат по-голяма сила да скачат и да се движат.


История


Подобна игра е играна и още се играе от хилядолетия. Игрална дъска, подобна сегашната за шашки е намерена в областта Ур и е датирана 3000 г. преди Христа.В Британския музей има образци от древни египетски игрални дъски, намерени заедно с жетоните към тях в погребални камери.

Древногръцкият философ Платон споменава игра, петта или petteia, която според него има египетски произход; Омир също я споменава. Римляните са играли една разновидност от играта petteia, наречена latrunculi или „Играта на малките войници".

Арабска игра, наречена Quirkat or al-qirq, която се играе по начин, приличащ на този, по който сега се играят шашките, се е играла на дъска с 25 квадрата. Това е отбелязано в ръкописи от 10-ти век.

Правилото за превръщането на жетон в „крал" започва да се употребява от 13 век. Превръщаните в „крале" жетони са познати като „дами" и това име започнало да се прилага и за царицата в шаха. 

Правилото, принуждаващо играчите да вземат жетон, когато е възможно, е било въведено във Франция около 1535 г., а от тогава играта става позната под името Jeu ford, което е същото както думата „шашки" на английски. Играта без принудителното пленяване става известна като Le jeu plaisant de dames, това е предшественикът на международната игра „шашки".

Няма коментари: