06 октомври 2022

Ръкостискането - кажи ми как го правиш, за да ти кажа какъв си



По нашите географски ширини е обичайно ръкуването. Още като деца родителите ни ни повтарят, колко важно е едно порядъчно, здраво ръкостискане. 

И действително, ръкуването дава много информация за човека, с когото общуваме. Който
подава ръка безжизнено като мокър парцал, едва ли ще направи впечатление на енергичен човек.

Когато някой стисне ръката на събеседника, изживявайки се като лешникотрошачка, а ръката на другия като орех за чупене, това изглежда доста грубо. Необходим е правилен баланс между тези две крайности. 

Доминантно ръкостискане

Ако някой не подаде ръката си перпендикулярно, а започне ръкуването отгоре, принуждава партньора си да се наведе. 

Ефектът е съвсем очевиден: другият трябва да се подчини. Първият има доминантна роля. Който иска да покаже на някой колега кой има думата, избира този вариант. Спрямо шефа той може да се провали – преди всичко когато шефът също иска да поздрави по този начин. 

Подходящият момент за ръкуване

Мартин притежава фитнес салон и съответно пращи от действеност, сила и успех. 

Понякога дори малко прекалява, например когато в движение извика „Здравей!” от 10 метра разстояние и с гигантско движение замахне за да се ръкува. 

Това, естествено, изглежда заплашително, особено когато поздравеният член на фитнес студиото кротко си седи на бара и само протяга ръката си. Тук преувеличената енергичност се сблъсква с напълно спокойна ситуация.

Също така неуместно е да протегнете ръка твърде рано и така да принудите партньора си да се наведе напред. 

Собствената ръка не бива да е напълно изпъната по време на ръкостискането, а леко сгъната в лакътя. Протегнатата надалеч ръка при ръкостискане символизира освен това отхвърляне и дистанцираност. Възниква впечатлението, че съответният човек не желае да се приближи. 

Обгръщащо ръкостискане

„Вие сте нашият човек!” или „Хубаво е, че си тук. Наистина много се радвам” – тези две различни изказвания разкрива ръкостискането, при което дланта на партньора бива допълнително обгърната от дланта на другия. 

Първият пример чрез обхващането на ръката и усещането за „пленничество”, представлява подкана „нашият човек” да си свърши добре работата. 

Във втория пример топлината от втората ръка създава защита и сигурност. Който бива поздравен по този начин, комбиниран с дружелюбна физиономия, може да бъде сигурен, че домакинът наистина се радва на присъствието му. 

Ръкостискане с хващане за ръката

Нахалните и невъзпитани момчета се държат здраво за ръката, за да не може да избягат. Когато при поздрав някой хване партньора си с другата ръка за ръката, той иска да покаже, че го контролира. Обикновено отсрещната страна усеща това като нещо неприятно. 

Влажни длани

Ако някой има често влажни длани, не е необходимо да се вълнува и изнервя. Ръцете на някои хора са влажни.

Всеки човек разполага с около 3 милиона потни жлези, които представляват климатичната инсталация на телата ни. Особено много потни жлези се намират под мишниците, но и на дланите. 

Препоръчва се да се консултирате с личния си лекар при повишено отделяне на пот. Ако той прецени, че причината за влажните длани е болест, може да започне например водна йонтофореза (добре познат метод във физиотерапията за вкарване на медикаменти дълбоко в кожата).

Това значи, че пациентът кисне по 10 минути дневно ръцете (или и краката си) във вода, през която тече слаб ток. След двуседмична първоначална фаза на лечението с ежедневни процедури, баните трябва да се повтарят редовно веднъж – два пъти седмично. 

Който няма желание за това, трябва да  помаха с ръце на свеж въздух преди важни разговори. Ако е възможно преди важното ръкуване да измиете още веднъж ръцете си, трябва да го направите, или пък дискретно (не пред очите на човека, с когото ще се поздравите) да ги попие със салфетка.

Не е прилично да изривате ръце в панталоните си, преди да поздравите някого. Ако поздравът наистина е много важен, можете да се извините за малко заради мръсните си ръце и да ги измиете. 

Така човекът, с когото ще се поздравите, чувства уважение. Във всеки случай, още по-лошо от това да избършете ръцете си в дрехите преди ръкостискане е, да го направите след това. 

Дори когато хората с влажни ръце нямат това предвид с този жест – той изглежда така, сякаш искате възможно най-бързо да се отървете от мръсотията от другия човек. 

Ръкостискане между равноправни

Равноправните партньори подават ръка отвесно към партньора си, задържат я за секунда, като при това приятелски се гледат в очите.

Няма коментари: