26 юни 2010

Какво е пък това радиан?

Четейки за пореден път що е то острота на зрение, пак стигнах до ъгловата минута и се сетих, че често в ежедневието използваме различни мерни единици за ъгъл, като обикновено само градуса ни говори нещо от рода на това, че едно завъртане в кръг е 360 градуса, за някои колеги вероятно дори и радиан е позната думичка, но малко ще са тези, които знаят всъщност наистина що е то градус.

Поразрових се и открих в Уикипедия (съвсем нормално) и то на български, че някой си е направил труда да напише кратка статия за ъглите, а в нея и мерните единици.

И така - за да стигнем до това що е то градус, първо трябва да минем през това що е то радиан.

Ако не знаете, по-правилната мерна единица за ъгъл е радианът, а не градусът, защото тъй е речено в Междунаросната система от единици SI, одобрена от Международната конференция по мерките и теглилките и описана в Международният стандарт ISO 1000.

Какво представлява радианът?

"Радиан е дължината на дъгата, отрязана от ъгъла, разделена на радиуса на окръжността" или "Радиан е ъгълът между два радиуса на кръг, които отрязват от окръжността му дъга, равна на неговия радиус" - препоръчително е да си го прочетете няколко пъти туй нещо или по-добре да си го начертаете, ако на пръв поглед нищо не ви говори.

Като вече знаем какво е радиан, можем да кажем и какво е градус.

Да не си помислите, че градусът е 1/360 от окръжността?

 Не, градусът е дължината на дъгата, разделена на дължината (обиколката) на окръжността и умножена по 360.

2π радиана са равни на 360° (пълна окръжност), така че един радиан е около 57° и един градус е π/180 радиана.

Ъглова минута? Това вече е твърде лесно - градусите се делят на ъглови минути и ъглови секунди - съответно 1/60 и 1/3600 от градуса.

Следователно, ако се завъртим в кръг, освен че се завъртаме на 360 градуса, то се завъртаме и на 21600 минути.

2 коментара:

Unknown каза...

А, сега, ако с линийка и пергел начертаеш ъгъл 1 радиан ...

Day каза...

Няма и да опитвам, но пък използвам хартия и химикал (даже не молив;), за да си илюстрирам нещата, които използвам геометрични понятия. Та дори и правият ъгъл да не е съвсем прав :)